Μετακίνηση Στην Άλλη Πλευρά Του Κουτιού

Το χρήμα είναι η ρίζα όλων των κακών, ή έτσι ισχύει το ρητό. Ωστόσο, τα χρήματα είναι ζωτικής σημασίας για να ζήσουν οι άνθρωποι.

Δεδομένου ότι χρειαζόμαστε χρήματα για να επιβιώσουμε, καθίσταται σημαντικό να μάθουμε πώς να τα αποκτήσουμε. Το χρήμα είναι ένα ισχυρό κίνητρο και η καλή κατανόηση πώς και πού να τα βρει θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη. Τα μαγικά λόγια για χρήματα είναι τρεις μαγικές λέξεις, “παρακαλώ, ευχαριστώ και συγνώμη.”

Οι άνθρωποι δίνουν χρήματα μόνο σε όσους ζητούν. Εάν δεν ρωτήσετε, δεν θα ξέρουν τι χρειάζεστε. Πρέπει να μάθετε πώς να λέτε τα σωστά πράγματα τη σωστή στιγμή για να κάνετε τους ανθρώπους να είναι δίπλα σας και να τους πείσετε να σας δώσουν ό, τι χρειάζεστε. Μπορείτε να κάνετε τον εαυτό σας πιο συμπαθητικό μαθαίνοντας πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με άλλους ανθρώπους.

Λίγα βιβλία έχουν επηρεάσει την προοπτική μου στον άνθρωπο ψυχολογικά και συμπεριφοράς. Πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο διάβασα ένα βιβλίο του Δρ Martin Seligman με τίτλο “Μαθημένη αισιοδοξία”. 

Ο Seligman ενθουσιάστηκε από ένα πείραμα που είχε δει με τη συμμετοχή σκύλων που παρουσίασαν ανεξήγητες συμπεριφορές. Η περιέργειά του τον οδήγησε να δημιουργήσει το πείραμα “Shuttle box”. Χωρίς να πάει σε μεγάλη λεπτομέρεια, το διφασικό πείραμα ακολουθούσε αυτές τις κατευθύνσεις.

  • Φάση 1: Τα σκυλιά «Ομάδας Α» τοποθετήθηκαν ξεχωριστά σε ένα λουρί με ένα μπαρ μπροστά τους. Στη συνέχεια, σε κάθε σκύλο χορηγήθηκε ένα ήπιο ηλεκτροσόκ περιοδικά. Μετά από λίγο καιρό, τα σκυλιά συνειδητοποίησαν ότι πατώντας το μπαρ, τα σοκ θα σταματούσαν. Το πείραμα επαναλήφθηκε με μια δεύτερη ομάδα σκύλων (Ομάδα Β), αλλά με μία εξαιρετική εξαίρεση, δεν υπήρχε μπάρα για να σταματήσουν τα σοκ.
  • Φάση 2: Τα σκυλιά της ομάδας Α τοποθετήθηκαν τώρα ξεχωριστά σε ένα κουτί με δύο διαμερίσματα με ένα μικρό φράγμα στη μέση. Και πάλι, ένα σοκ χορηγήθηκε περιοδικά και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα κάθε σκύλος σηκώθηκε, πέρασε το φράγμα και μετακόμισε στην άλλη πλευρά του κουτιού όπου σταμάτησαν τα σοκ. Οι σκύλοι της ομάδας Β τοποθετήθηκαν στη συνέχεια ξεχωριστά στο ίδιο κουτί μεταφοράς. Τα ηλεκτροσόκ χορηγήθηκαν ξανά περιοδικά. Σε αντίθεση με τα σκυλιά της ομάδας Α που επέλεξαν να μετακινηθούν στην άλλη πλευρά του κουτιού, τα σκυλιά της ομάδας Β δεν το έκαναν. απλώς έβαλαν εκεί και ψιθύρισαν.

Ο Seligman κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αφού η Ομάδα Β είχε μάθει να είναι «αβοήθητη» στην πρώτη φάση του πειράματος, δεν κινήθηκαν στη δεύτερη φάση. Με άλλα λόγια, τα σκυλιά ήταν ρυθμισμένα να αισθάνονται αβοήθητα όταν δεν μπορούσαν να σταματήσουν τα σοκ ενώ βρίσκονταν στο λουρί. 

Τώρα, με το λουρί που αφαιρέθηκε, τα σκυλιά απλά παραιτήθηκαν. Είχαν χάσει την «αισιοδοξία» τους. η πεποίθηση ότι η αλλαγή ήταν δυνατή! Επομένως, απλώς έβαλαν εκεί και ψιθύρισαν.

Τώρα εμείς ως ανθρώπινα όντα δεν κλαίμε, κλαψουρίζουμε! 

Πολλοί από εμάς διαμαρτύρονται για το τι συμβαίνει με τη ζωή, τη σταδιοδρομία ή τις σχέσεις μας. Και σαν τα σκυλιά της Ομάδας Β, αντί να κάνουμε κάτι, απλά ξαπλώνουμε διανοητικά και κλαψουρίζουμε αντί να ανεβαίνουμε και να μετακομίζουμε στην άλλη πλευρά του κουτιού της ζωής.

Καθώς προσβλέπουμε σε μια νέα χρονιά, θέλω να δεσμευτείτε να «σηκωθείτε» και να μετακινηθείτε στην άλλη πλευρά του κουτιού. Εάν υπάρχει κάτι που θέλετε να κάνετε, κάντε το! Εάν υπάρχει κάτι που θέλετε να δοκιμάσετε, δοκιμάστε το! Η μόνη ζώνη που σας κρατά πίσω από την επιτυχία είναι αυτή που τυλίγεται γύρω από το μυαλό σας.