Συμπόνια – Μια Ισχυρή Θυρίδα Για Προσωπική Ευημερία

Τι γίνεται αν υπήρχε μια επιλογή που θα μπορούσατε να κάνετε ότι θα άλλαζε τα πάντα στη ζωή σας προς το καλύτερο; Στην πραγματικότητα, υπάρχει. Είναι η επιλογή να μετακινηθείτε από την κρίση και να συμπονέσετε για τον εαυτό σας και τους άλλους.

Δεντράκι με λεφτά μέσα σε παλάμεςΟρισμός της Συμπόνιας

Η συμπόνια ορίζεται ως μια βαθιά φροντίδα για τον πόνο των άλλων, συχνά συνοδεύεται από την επιθυμία να βοηθήσει. Δεν υπάρχει τίποτα που να αισθάνεται πιο θαυμάσιο και παρήγορο από το να βιώνουμε την συμπονετική ανταπόκριση του άλλου στα οδυνηρά συναισθήματα και τις εμπειρίες μας.

Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι η συμπόνια δεν ορίζεται ποτέ από την άποψη του εαυτού του. Ωστόσο, η συμπόνια είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να δώσουμε στους εαυτούς μας. Στην πραγματικότητα, όταν δίνουμε συμπόνια στους άλλους, αλλά όχι στους εαυτούς μας, καταλήγουμε συχνά στο να αισθανόμαστε μόνοι τους, φθαρμένοι και χωρίς να τους αρέσει.

Η ιστορία της Τζάκι

Η Τζάκι είναι ένα καλό παράδειγμα ενός ατόμου που έχει συμπόνια για τους άλλους αλλά όχι για τον εαυτό του. Είναι πολύ φροντίδα μητέρα και γυναίκα. Ακούει με συμπόνια τα προβλήματα εργασίας του συζύγου της και κάνει ότι μπορεί για να τον βοηθήσει, ακόμα και όταν έχει τα δικά της προβλήματα εργασίας. Είναι πάντοτε εκεί για τα παιδιά της, βοηθώντας τους με όποια προβλήματα προκύπτουν, καθώς και για τους συναδέλφους της. Όλοι βλέπουν την Τζάκι ως ένα πολύ αγαπητό πρόσωπο – και είναι. Γιατί είναι συχνά δυστυχισμένη; Γιατί συχνά κουράζεται και εξαντλείται; Το πρόβλημα είναι ότι η Τζάκι είναι εντελώς ανύπαρκτη από τα συναισθήματά της.

Η Τζάκι είναι τόσο επικεντρωμένη στην κάλυψη των αναγκών όλων των άλλων που δεν μετράει ποτέ στον εαυτό της και στα δικά της συναισθήματα και ανάγκες. Δεν γνωρίζει πότε είναι κουρασμένη ή που χρειάζεται χρόνο για τον εαυτό της. Δεν ξέρει πότε αισθάνεται λυπημένος, μοναχικός ή ανήσυχος. Επειδή δεν έχει καμία συμπόνια για τον εαυτό της, βρίσκει τον εαυτό της χρησιμοποιώντας τα τρόφιμα για να γεμίσει το εσωτερικό κενό που είναι το αποτέλεσμα της μη λαχταριστής φροντίδας του εαυτού της.

Ο Richard, από την άλλη πλευρά, στερείται συμπόνια τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους άλλους. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι έχει συμπόνια για τον εαυτό του, δεν είναι επίσης συντονισμένος στα δικά του συναισθήματα. Φαίνεται ότι ο Richard έχει συμπόνια για τον εαυτό του επειδή κάνει ότι θέλει – αγοράζει ότι θέλει, πηγαίνει μετά από αυτό που θέλει, ξοδεύει τον χρόνο που θέλει. Αλλά οι επιλογές του προέρχονται από τους φόβους και την εθιστική του ανάγκη να γεμίζει από έξω με πράγματα και έγκριση παρά με αγάπη και συμπόνια για τον εαυτό του.

Παιδάκι που θέλει να πετάξειΕπιπλέον, είναι συνήθως χωρίς συνείδηση ​​όσον αφορά την επίδραση που έχει η συμπεριφορά του σε άλλους. Κρατάει τους ανθρώπους να περιμένουν, δεν κάνει ότι λέει ότι πρόκειται να κάνει, και γίνεται κριτικός και όχι συμπονετικός μπροστά στις δυσκολίες του άλλου. Αντί να φροντίζει όταν η σύζυγός του είναι κουρασμένη ή χρειάζεται βοήθεια, γίνεται ανθεκτική και ανυπόφορη ότι δεν είναι,

Η έλλειψη συμπόνιας για τον εαυτό του και τους άλλους είναι μια σημαντική αιτία της εσωτερικής και της σχέσης δυσαρέσκειας. Από την άποψη της προσωπικής ανάπτυξης, αν εστιάσατε ακριβώς στη δημιουργία της συμπόνιας την ύψιστη προτεραιότητά σας – τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους – θα βρεθείτε να προχωράτε προς την ευτυχία, την ειρήνη και τη χαρά πιο γρήγορα από ότι μπορείτε να φανταστείτε.

Περνάμε σε συμπόνια για τον εαυτό μας όταν γνωρίζουμε ότι έχουμε πολύ καλούς λόγους για τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας και για συμπόνια για τους άλλους, όταν γνωρίζουμε ότι άλλοι έχουν επίσης πολύ καλούς λόγους για τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους. Αυτοί οι καλοί λόγοι είναι οι φόβοι και οι ψευδείς πεποιθήσεις που έχουμε απορροφήσει από τα χρόνια που μεγαλώνουμε, που δημιουργούν τα οδυνηρά μας συναισθήματα και την αμυντική μας συμπεριφορά.

Η μετακίνηση σε συμπόνια είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και πρακτική:

1. Η μετάβαση σε συμπόνια για σας αρχίζει με την παρατήρηση της αυτό-κριτικής σας. Η κρίση είναι το αντίθετο της συμπόνιας. Όταν κρίνετε τον εαυτό σας, λέτε στον εαυτό σας ότι κάνετε λάθος ή κακή για τα συναισθήματα ή τη συμπεριφορά σας, αντί να έχετε βάσιμους λόγους. Κάθε φορά που συνειδητοποιείτε ότι κρίνετε τον εαυτό σας, συνειδητά ανοίξτε την καρδιά σας σε συμπόνια για τον εαυτό σας. Όταν η πρόθεσή σας είναι να είστε συμπονετικοί παρά κρίσιμοι, θα ανακαλύψετε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο σκέφτεστε να αλλάξετε από κρίση σε συμπόνια.

2. Η μετακίνηση σε συμπόνια για τους άλλους είναι παρόμοια. Αρχίστε να παρατηρήσετε τον θυμό σας, τον ερεθισμό, την κρίση, τη δυσαρέσκεια ή την αντίσταση απέναντι στους άλλους. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι το αντίθετο της συμπόνιας. Μόλις παρατηρήσετε αυτά τα συναισθήματα, έχετε την επιλογή να ανοίξετε τη φροντίδα, την κατανόηση – τη συμπόνια.

3. Κάθε φορά που βρίσκεστε σε κρίση για τον εαυτό σας ή τους άλλους: Αντί να κρίνετε τον εαυτό σας για να κρίνετε, μετακινήστε σε συμπόνια για το κρίσιμο μέρος σας. Εάν κρίνετε τον εαυτό σας ότι κρίνετε τον εαυτό σας ή τους άλλους, θα μείνετε κολλημένοι. Εάν αγκαλιάσετε με συμπόνια το κρίσιμο μέρος του εαυτού σας, θα βρεθείτε σταδιακά όλο και λιγότερο κρίσιμος και πιο συμπονετικός.

Κάθε φορά που είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας και τους άλλους, γίνεται ευκολότερη την επόμενη φορά. Θα ανακαλύψετε ότι η εστίαση στη συμπόνια τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους θα σας μετακινήσει προς την ειρήνη και τη χαρά που αναζητάτε. Όλα προέρχονται από την πρόθεσή σας – να προστατεύσετε τον πόνο από τις συμπεριφορές ελέγχου, όπως ο θυμός, την ευθύνη και την κρίση ή να μάθετε για τον εαυτό σας και τους άλλους. Όταν η βαθύτερη σας επιθυμία είναι να γίνετε αγαπητός άνθρωπος, το άνοιγμα στη συμπόνια είναι μια ισχυρή πόρτα σε αυτό το μονοπάτι.

Σχολιάστε