Τα Χρήματά Σας Συμβαδίζουν Με Τον Πληθωρισμό;

Στη σημερινή απρόβλεπτη παγκόσμια οικονομία, προφανώς δεν ξέρετε ποτέ τι θα συμβεί στη συνέχεια. Οι αβεβαιότητες και οι ανησυχίες σχετικά με την απειλή του Ιράκ, την κρίση της Βόρειας Κορέας και τα κρυμμένα τρομοκρατικά κελιά και δίκτυα συνεχίζουν να εμφανίζονται στο μυαλό των καταναλωτών ότι το χρήμα φέρνει την ευτυχία. Επιπλέον, τα χρηματιστήρια και οι βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός τιμών είναι μια άλλη σημαντική ανησυχία για όλους. Ο τελευταίος αριθμός του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) που κυκλοφόρησε από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι τιμές, σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ, αυξάνονται 0,1% το μήνα Δεκέμβριο για το ημερολογιακό έτος του 2020.

Ο Δείκτης Τιμών

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) είναι ένα πρόγραμμα που παράγει μηνιαία δεδομένα σχετικά με τις αλλαγές στις τιμές που πληρώνουν οι αστικοί καταναλωτές για ένα αντιπροσωπευτικό καλάθι αγαθών και υπηρεσιών. 

Επιπλέον, το εθνικό ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να παραμένει σταθερό στο 6,0% για το μήνα Δεκέμβριο του 2002. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό μπορεί να μην είναι τόσο κακό όσο ακούγεται.

Η οικονομική θεωρία

Η οικονομική θεωρία υποδηλώνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε μείωση του εθνικού ποσοστού ανεργίας. Όμως, δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας είναι επί του παρόντος 6,0%, αυτό μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι για να μειωθεί τελικά αυτό το ποσοστό, θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερο πληθωρισμό στο μέλλον

Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου μαζί με τα πολύτιμα μέταλλα υποστηρίζει αυτή τη θεωρία και μπορεί επίσης να είναι μια ένδειξη για το τι θα έρθει.

Λοιπόν, φαίνεται ότι πιθανότατα δεν μπορείτε να αποφύγετε τον πληθωρισμό, αλλά υπάρχουν σίγουρα ευκαιρίες που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε, προκειμένου να συμβαδίσετε με αυτόν. Μια επιλογή μπορεί να είναι να εξετάσετε το ενδεχόμενο να καταθέσετε τα χρήματά σας σε λογαριασμό ταμιευτηρίου και όχι σε λογαριασμό αγοράς χρήματος. 

Οι Τράπεζες

Οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες αποδίδουν επί του παρόντος ετήσια απόδοση ποσοστού (APY) που κυμαίνεται από 0,5% έως 0,75%. Παρόλο που αυτό είναι αρκετά χαμηλό, είναι υψηλότερο από αυτό που προσφέρουν οι περισσότεροι λογαριασμοί στην αγορά χρήματος.

Μία από τις καλύτερες τιμές που έχω δει πρόσφατα είναι η προσφορά της ING Direct ύψους 2,25% APY για τον πορτοκαλί λογαριασμό ταμιευτηρίου τους. Αλλά αν αυτά τα ποσοστά δεν είναι αυτά που ψάχνετε, σκεφτείτε να επενδύσετε στο χρηματιστήριο. Με την τελευταία ύφεση στην οικονομία, οι μετοχές είναι αρκετά φθηνές και πηγαίνουν γρήγορα. 

Υπάρχουν τώρα πολλές διαδικτυακές χρηματιστηριακές εταιρείες που επιτρέπουν στους καταναλωτές να αγοράζουν μετοχές με μια μικρή χρέωση. Για παράδειγμα, το Sharebuilder επιτρέπει στους καταναλωτές να επενδύουν με μόλις 4 $. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί, αυτή η επενδυτική επιλογή είναι μεγαλύτερος κίνδυνος, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο πριν κάνετε αυτό το βήμα.

Είτε επιλέξετε να βάλετε τα χρήματά σας σε αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες είτε όχι, εξαρτάται από εσάς. Αλλά θυμηθείτε ότι αν δεν το κάνετε, χάνετε πραγματικά χρήματα επειδή η «αγοραστική δύναμη» του δολαρίου σας μειώνεται καθώς ο ρυθμός πληθωρισμού αυξάνεται.